Żaden produkt naturalny ani suplement nie może działać jak lekarstwo i zapobiegać chorobom. Jest to szczególnie ważne do zrozumienia w czasie pandemii koronawirusa COVID-19, przed którą jedynym sposobem ochrony jest higiena i dystans społeczny. Na dzień dzisiejszy w żadnych badaniach laboratoryjnych nie znaleziono suplementu, który byłby w stanie ochronić organizm przed COVID-19. Dzisiaj przyjrzymy się suplementom, które mogą poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego.
Witamina D
Witamina D, zwana również często „słońcem”, jest rozpuszczalną w tłuszczach substancją zaangażowaną w układ odpornościowy. Wzmaga działanie makrofagów i monocytów, które zwalczają wirusy i bakterie chorobotwórcze. Substancje te to białe krwinki, które są odpowiedzialne za ochronę organizmu, zmniejszanie stanów zapalnych i stymulowanie odpowiedzi immunologicznej.
Cynk
Cynk jest najczęściej stosowanym w farmakologii minerałem wzmacniającym układ odpornościowy. Jest często dodawany do lizaków i różnych kompleksów mineralnych mających na celu poprawę układu odpornościowego. Dzieje się tak, ponieważ ten pierwiastek śladowy jest potrzebny do zmniejszenia stanu zapalnego, rozwoju komórek odpornościowych i zapewnienia komunikacji między nimi.
Witamina C
Witamina C jest uważana za jeden z najbardziej popularnych suplementów na świecie. Stosuje się go w celu zwiększenia odporności, ponieważ substancja ta odgrywa ważną rolę w systemie obronnym organizmu. Witamina ta jest niezbędna do utrzymania funkcji komórek odpornościowych i wzmocnienia ich funkcji obronnych. Ponadto, witamina C jest wykorzystywana przez organizm do usuwania martwych komórek odpornościowych i tworzenia nowych.
Czarny bez
Sambucus nigra, znany również jako czarny bez, jest od dawna stosowany w leczeniu chorób zakaźnych. Mimo to, jej wpływ na układ odpornościowy jest wciąż przedmiotem badań.
Wniosek
Większość suplementów diety dostępnych obecnie w sklepach internetowych może mieć pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Należą do nich m.in. czarny bez, cynk, selen, a także witaminy C i D oraz wiele innych.
Mimo ich dobroczynnych właściwości, naukowcy zdecydowanie odradzają stosowanie ich zamiast leków i zastępowanie nimi zwykłej żywności. Zbilansowana dieta, zdrowy sen, regularne ćwiczenia fizyczne i unikanie złych nawyków to najskuteczniejsze sposoby na utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób zakaźnych i wirusowych.