Błędy żywieniowe często są popełniane podczas stosowania różnego rodzaju diet. Prowadzą one do odkładania się substancji zapasowych organizmu – tłuszczu oraz do zaburzeń trawienia. Wpływają również na poziom energetyczny całego organizmu. Często nie wiadomo, jakie produkty wybierać oraz w jaki sposób powinno się rozkładać posiłki w czasie, szczególnie przy regularnym trybie życia.
Jakie są podstawowe błędy dietetyczne?
Najczęstszym błędem jest brak jedzenia śniadań. Jest to najważniejszy posiłek, który dostarcza energię na cały dzień. Drugim błędem są nieregularne posiłki. Najlepiej, by było ich pięć w ciągu dnia, jednak powinny być one o stałych, wyznaczonych porach. Ciągłe wprowadzanie różnych diet również nie jest poprawne, a większość „diet cudów” jest niewłaściwa i niezdrowa. Należy również unikać drastycznego odżywiania, które wynika z ograniczenia posiłków lub zmniejszenia ich częstości. Popijanie posiłków, szczególnie napojami gazowanymi, również nie jest zdrowe.
Jak błędy żywieniowe wpływają na skuteczność diety?
Brak śniadania wpływa na energetykę całego organizmu oraz zaburza prawidłowe rozłożenie bilansu energetycznego. Często przy dniach, które nie rozpoczynają się pierwszym posiłkiem, dochodzi do podjadania, a w efekcie do zniwelowania efektów diety i odkładania się tkanki tłuszczowej. To ostatnie wspiera również nieregularność posiłków. Przez fakt, że nie dostarcza się posiłku w określonych odstępach czasu, organizm obawia się, że jedzenia może zabraknąć, a co za tym idzie — magazynuje substancje zapasowe w celu ich wykorzystania w niesprzyjających momentach. Przy wprowadzaniu różnych diet najważniejsze jest zrozumienie, że najważniejszymi elementami diety jest jedzenie pięciu posiłków dziennie, zrezygnowanie z określonych produktów (słodycze, napoje gazowane) oraz wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych. Podobnie jest przy drastycznych ograniczeniach porcji i zjadanych pokarmów, co skutkuje napadami wilczego głodu. Przez pewien czas można przezwyciężyć chęć jedzenia, jednak w pewnym momencie organizm jest na tyle wyczerpany, że zjadane jest wszystko, co pod ręką. Popijanie posiłków prowadzi do wzdęć i zaburzeń w procesach trawienia.
Podsumowanie
Najważniejszym w stosowaniu diet jest to, by wybierać produkty jak najmniej przetworzone (unikanie gotowych dań) oraz unikanie słodyczy. Należy wszystkie posiłki rozłożyć w czasie tak, by każdego dnia mieć stałą porę jedzenia kolejnego posiłku. Jest to możliwe nawet przy nieregularnym trybie życia, bo po wyrobieniu sobie odruchu jedzenia o danej porze często organizm sam daje znać, że brakuje mu posiłku. Ważne jest również niedopuszczenie do uczucia głodu, przez który sięga się po szybkie, gotowe produkty lub łatwe w zdobyciu przekąski. Przy dietach dobrze jest jeść dużą ilość warzyw, które wypełniają żołądek oraz dostarczają organizmowi zarówno energii, jak i zdrowych kalorii, jednak nie można zapominać również o innych potrawach, które są równie ważne w diecie, co warzywa.